Suolaiset ja makean
Banaanileipä Churrot Creme brulee Glögikakku Hedelmä-pähkinäkakku Jogurttikakku Juomat - Punaherukkajuoma - Mustaherukkajuoma Jäädykekakku Juustokakku Juustokakku liivateton Kakku mikrossa Karamellisoidut mantelit Kaurakeksit Kermakarkit Kinuskikastike Kreemi Köyhät ritarit Liivateton juustokakku Marjapuuro Marmeladi Mikrotoffee Mokkapalat Muffinssit Munkit Murotaikina Mustaherukkajuoma Mustaherukkajäädyke Mustikkapiirakka Mustikkapiirakka 2 Mutakakku Muut kuvat Omenahyve Omenapiirakka Panna cotta Pannukakku Piimäkakku Piirakkapohja Pullataikina Punaherukkajuoma Puolukkapuuro Pähkinäkakku Raparperikeikaus Runebergin torttu Sima Suklaan temperointi Tiramisu Tosca-kakku Toffee Toffee Tuulihatut Täytekakku Vaaleat pikkuleivät Vispipuuro Yleiskone reseptit Yrttikeksit
Esilämmitä Airfryeria vähintään 3 minuuttia. Huuhtele lohen pala kylmällä vedellä ja taputtele se kuivaksi. Sivele tai hiero sitten öljy kalaan. Lisää suolaa ja pippuria. Valmista Airfryerissa 180 °C asteessa n. 10 minuutin ajan.
0,8-1,2 kg perunoita 1 tl öljyä suolaa ja pippuria Leikkaa perunat suikaleiksi ja laita likoamaan veteen 30 minuutiksi. Valmista Airfryerissa 12 minuutin ajan 185 asteessa. Ravistele koria ja kypsennä vielä 5 minuuttia 185 asteessa.
lämmitä pannua 2 min 180 astetta kesäkurpitsaa mozzarellaa salamia tomaattikuutioita parmesania pippuris 10 min 200 astetta
1 dl sokeria 2 munaa sekoita 1,5 dl jauhoja 0,5 tl leivinjauhetta 100 g voita ja 100 g suklaata sulatettuna kaada muffinssit kertavuokaan 8 min 180 astetta
ruisvuokaleipä paahtoleipä 3 dl lihalientä 100g keittokinkkua 1 putkilo kinkkupasteija 1 tlk ananasmurska 150g sinihomejuustoa 400g maustamatonta tuorejuustoa koristelu 150g keittokinkkua 1 pieni tuore kurkku 1 tlk ananasviipaleita ---------- ruisvuokaleipä Ensimmäinen kerros 300 g jugurttiperunasalattia Toinen kerros alla sulatejuustoa ja sen päällä 200 g pippurimakkaraa silputtuna ja purkki Creme Bonjouria (aurinkokuivattu tomaatti) Kolmas kerros 200 g viipakoitua voileipäkinkkua ja purkki kerma viiliä Neljän kerros ja sivuilla purkki Creme Bonjouria ja koristelu Ei tarvinnut mitään kostuketta
12 ruisvuokaleipää 6 - 7 täysjyväpaahtoleipää Kostutus 2 dl maitoa 300 g ylikypsää saunapalvikinkkua 1/2 tlk Pirkka hillosipuleita 3 dl (n. 150 g) maustekurkkuviipaleita 1/2 punainen paprika 1 dl persiljaa hienonnettuna 1 1/2 tlk (à 150 g) crème fraîchea 2 rs (à 125 g) piparjuurituorejuustoa (Cantadou) kuorrutus 1 1/2 tlk (150 g) crème fraîchea 1 rs (125 g) piparjuurituorejuustoa Koristeeksi 100 g ohuen ohuita porsaan kylmäsavupaistiviipaleita tai paahtokinkkuviipaleita 1/2 punainen paprika 1/2 kurkkua 1 ruukku tammenlehtisalaattia
150g hapankorppuja 75g voita 4 liivatelehteä 100 g sipulia 1 sitruunan puristettu mehu 1 tlk (2 dl) kuohukermaa 150 g kirjolohenmätiä 2 tlk (à 200 g) raejuustoa 1 dl tillisilppua 1/2 tl piparjuuriraastetta 50g kirjolohen mätiä koristeeksi
200g täysjyväleipää (real) 75g voita 5 liivatelehteä 2 rkl sitruunanmehua 1 maustekurkku hienonnettuna 1 punainen paprika 1 dl hienonnettua tilliä 1 tlk (2 dl ) vispikermaa 1 tlk (250 g) vähälaktoosista maitorahkaa 2 tlk (400 g) vähälaktoosista raejuustoa 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1 rkl sinappia päälle 300g ohuen ohutta kalkkukaleikettä 100g kirsikkatomaattia
350 g savulohta 200 g tomaatti-basilikatuorejuustoa 1 rkl sitruunanmehua 2 rkl tuoretta tilliä ½ dl maitoa
200 g yrtti-pestotuorejuustoa 1 keltainen paprika 1 oranssi paprika 1 rkl sitruunanmehua
50 g voita tai margariinia 2 kovaksi keitettyä munaa 1 tlk raejuustoa suolaa pippuria 1 dl hienonnettua ruohosipulia
puolikas tuorekurkku 200 g tuorejuustoa (esim.yrtti) 1 dl ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia ja ranskankermaa
200 g hienonnettua kinkkua 1-2 dl kermaviiliä 1 maustekurkku hienonnettuna 1 rkl sinappia 1 rkl raastettua piparjuurta
-----
200 g Creme Bonjour piparjuuri tuorejuustoa 1 dl turkkilaista jogurtia 170 g paahtokinkkusuikaleita 1 paprika 1,5 dl maustekurkkuviipaleita 1 dl hienonnettua persiljaa ripaus mustapippuria
Pohja: 150 g ruisleipää tai hapankorppuja 0,8 dl juoksevaa margariinia 0,5 dl maitoa Täyte: 8 liivatelehteä 4 dl kermaviiliä 600 g maustamatonta tuorejuustoa 300 g kylmäsavulohta 1 tl sitruunapippuria 0,5 dl sitruunamehua Koristeluun: kylmäsavulohta mätiä tilliä tai herneenversoja
75 g voita tai margariinia 3 dl vettä 2,5 dl vehnäjauhoja 3 isoa munaa 200 astetta 20- 22 minuuttia
200 g voita tai leivontamargariinia 2 dl sokeria tai fariinisokeria 3 kananmunaa 3 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria pähkinöitä konjakkia, kermalikööriä tai maitoa/vettä
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten Lisää kuivat aineet sihdin läpi Sekoita pähkinät ja neste
Paista 175 asteessa noin 1 tunti.
Survottua punajuurta (perunaa) kaalia pippuria
Täyte: 120 g Président Brie juustoa - 100 g pekonia - 3 kananmunaa - 2 dl kermaa ja 1 dl maitoa Murotaikina: 100 g voita 200 g (n. 3 dl) jauhoja 200 g vettä suolaa 40 minuuttia 180°C
ps (25 g) kuivattuja herkkutatteja 1 sipuli 1 rkl rypsiöljyä 4 dl vehnäjauhoja 125 g voita tai margariinia 1/2 dl vettä Täyte 1 rs (150 g) vuohenmaitotuorejuustoa Chavroux) 1 dl ruokakermaa 1 tlk (200 g) kermaviiliä 3 kananmunaa 1/2 tl suolaa mustapippuria 2 - 4 tomaattia tuoretta basilikaa Vaihe 1 Hienonna sienet. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Sekoita sienet, sipulit ja jauhot kulhossa. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vesi, ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikin voidellun irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 12 minuuttia. Vaihe 2Sekoita keskenään juusto, kerma, kermaviili ja munat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada täyte vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia
4 kpl munaa 1 1/2 dl sokeria 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl perunajauhoja ½ - 1 tl leivinjauhetta 175 asteessa noin 40 minuuttia
1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä Liotusliemi: ½ l vettä 1 dl väkiviinaetikkaa 1 rkl suolaa nippu tilliä Maustekastike: 5 rkl vahvaa sinappia 2 rkl sokeria 1 tl suolaa 2 tl viinietikkaa 1 ½ dl öljyä hienonnettua tilliä
500 g silakkafileitä 1 dl karkeaa suolaa Etikkaliemi: 1 dl vettä 1 dl sokeria 1 dl etikkaa 10 maustepippuria 1 pieni punasipuli 2 laakerinlehteä Laita silakkafileen nahkapuoli alaspäin suolaan yön yli. Keitä etikkaliemi ja anna sen jäähtyä. Huuhdo suola kunnolla pois silakoista. Kääri silakat rullalle ja lisää etikkaliemi. Anna marinoitua vähintään seuraavaan päivään. Kestää vähintään kaksi viikkoa jos ei syödä sitä ennen.
250 g voita tai margariinia 350 dl sokeria 2 munaa 600 dl vehnäjauhoa 1 tl leivinjauhetta 1/2 tl vanilliinisokeria hyppysellinen suolaa 1 rkl maitoa Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat ja vehnäjauho. Säilytä jääkaapissa kunnes käytät taikinaa. Käytä kylmää rasvaamatonta leivinlevyä. 200 astetta noin 10 minuuttia.
150 g voita tai marganiiria 175 dl sokeria 2 munaa 1 dl kaakaota 350 dl vehnäjauhoa 2 tl rommia 1 tl leivinjauhetta
1,2 dl voita tai margariinia 225 g hienoksi raastettua Emmentalia 3,5 dl vehnäjauhoa ½ tl suolaa ¼ tl kuivattua oreganoa tai basilikaa ¼ tl valkosipulijauhetta rouhittua mustapippuria
175 astetta 10-15 minuuttia
Vuoan pohjalle: 5 dl raparperipaloja 1 dl fariinisokeria 1/2 dl Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta Taikina: 2 munaa 1 1/2 dl sokeria 3 dl Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoa 2 tl leivinjauhetta 1 tl vanilliinisokeria 1 dl Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta Vuoan voiteluun: Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa pyöreän vuoan (halk. 20 cm) kokoinen pala leivinpaperista ja aseta se vuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat. 2. Sekoita keskenään raparperi, sokeri ja Juokseva Sunnuntai. Levitä seos vuoan pohjalle leivinpaperin päälle. 3. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti, esim. puuhaarukalla. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja Juokseva sunnuntai. Sekoita tasaiseksi ja levitä taikina vuokaan raparperien päälle. Tasoita pinta. 4. Paista uunin alatasossa 30 – 35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista leivinpaperi varovasti kakun pinnalta. Tarjoa GoGreen Vanilla –vaniljakastikkeen kanssa
2 munaa 1 dl sokeria 1,5 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia 2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl maitoa
Vaahdota muna ja sokeri, lisää loput aineet kevyesti sekoittaen.
Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa ensin 175 asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
Mittaa kattilaan mantelilastut, margariini, sokeri, vehnäjauhot ja maito, kiehauta. Levitä kuorrute osittain paistetun pohjan päälle ja jatka paistamista noin 10 minuuttia kunnes pinta tulee kauniin ruskeaksi.
1 tlk (200 g) kermaviiliä 1/2 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna 1 rkl sitruunanmehua 1 tl hunajaa suolaa mustapippuria
sopii mm. kukkakaalille 1 tlk (2 dl) Kevyt-kermaviiliä 1/2 pkt (à 125 g) sinihomejuustoa 1/2 dl persiljaa hienonnettuna mustapippuria
1 tlk (200 g) kermaviiliä 1/2 rkl omenaviinietikkaa 1/2 rkl sokeria 1/2 tl suolaa
sopii kalalle 1 tlk (200 g) kermaviiliä kurkkusinappia
2 dl sinappijauhoa 2 dl sokeria vastaava määrä makeutusainetta tai maun mukaan 2 dl kermaa 1 tl perunajauhoa 2 munaa 1 rl etikkaa keitetään kunnes sakenee
½ dl maitoa 1 vaniljatanko ½ dl sokeria 1½ liivatetta 2 dl kuohukermaa 1. Kiehauta maito, halkaistu vaniljatanko sekä sokeri. 2. Sekoita joukkoon liotetut liivatteet ja anna jäähtyä. 3. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon. 4. Pane pieniin annosvuokiin ja anna hyytyä kylmässä neljä tuntia. 5. Kasta annosvuoat kuumassa vedessä ja kumoa tarjoilulautasille toinen vaihtoehto 3 liivatelehteä 2 dl kuohukermaa 2 dl maitoa 1/2 dl sokeria 1 vaniljatanko 200 g turkkilaista jogurttia 1. Mittaa kerma, maitoi ja sokeri astiaan. Vaniljatanko halkaistaana pitkittäin ja kaavi siemenet pois. Lisää valinjatanko seokseen ja kiehauta se. 2. Nosta seos liedeltä ja ota vaniljatanko pois kattilasta. Lisää kuumaan seokseen liivatelehdet ja anna jäähtyä hetken ja lisää sitten vasta jogurtti. Mikäli seos on liian lämmistä, voi jogurtti juokettua. 3. Jaa pannacottaseos annoslaseihin ja anna hyytyä jääkaasissa vähintäin 3 tuntia, mielennään yön yli. 3. vaihtoehto 1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia 5 dl kermaa tai maitoa 1 tl Dansukker Vaniljasokeria lisäke: tuoreita mansikoita tms. sulatettua suklaata tai kinuskikastiketta
5 keltuaista 1 dl sokeria 2 dl vaahdotettua kermaa 2 dl maustamatonta jogurttia 400 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa 2 dl tomusokeria 1 tl vaniljasokeria 10 kpl mansikka Domino-keksejä KORISTEEKSI: tuoreita mansikoita mansikka Domino-keksejä Vatkaa keltuaisia ja sokeria vesihauteessa, kunnes keltuaiset ovat kypsiä ja vaahto paksua ja vaaleaa. Vaahdota kerma. Sekoita vatkaimella jogurtti ja juusto. Sekoita joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää keltuaisvaahto ja vatkattu kerma. Pilko keksit hienoksi ja sekoita ne jäädykemassan joukkoon. Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan (1 ½ l vetoinen jäädyke-/kakkuvuoka). Anna jäätyä yön yli. Ota jäädyke huoneenlämpöön noin 20 min. ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla ja kekseillä. Voit myös korvata jäätymisen laittamalla liivatetta sopivassa suhteessa kakkuun.
500g maustamatonta tuorejuustoa 200 g sokeria 3 munaa 300 g kermaa 50 g maissitärkkelystä
170 astetta 40-50 minuuttia
POHJA: 200 g kaurakeksejä 50 g voita tai margariinia TÄYTE: 400 g maustamatonta tuorejuustoa 1 1/4 dl sokeria 4 munaa 2 rkl sitruunamehua 2 tl raastettua sitruunankuorta 2 tl vaniljasokeria 4 rkl perunajauhoja
175 astetta 45 minuuttia
pohja: 200g digestivekeksejä 75g voita tai margariinia Täyte: 4 liivatelehteä 2 rkl kiehuvaa vettä 200g maustamatonta tuorejuustoa tai turkin/kreikanjogurttia 1-1 1/2dl sokeria 3 tl vaniljasokeria 2 1/2 rkl sitruunamehua 2-3 dl kuohukermaa tai valinjakastiketta kuorrute: 2 liivatetta 2 rkl kiehuvaa vettä 2dl pilttisosetta
Pohja: 150 g digestivekeksejä 50g-75 g valkosuklaata 2 rkl maitoa Aineet: 5 dl Flora Vispiä 2.5 dl Flora Kuohua 600 g maustamatonta tuorejuustoa 125 g tummaa suklaata (hyvää 70%) 150 g maitosuklaata 175 g valkosuklaat Kuorrutus: 100 g tummaa (n.50%) suklaata n. 0.9 dl kuohukermaa n. 1 rkl glukoosisiirappia (tai vaaleaa siirappia) Ohje: Vatkaa Vispi ja Kuohu vaahdoksi, vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Jaa kolmeen kippoon ja sulata suklaa (varmista ettei suklaa ole kuumaa) ja sekoita se kippoihin. Asettele aineksen paikoilleen ja pistä ne jääkaappiin noin tunniksi tai pariksi. Tee kuorrutus.
digestive-keksi pohja
3 munaa 2 purkkia maitorahkaa 1,5 dl sokeria päälle mustikkaa ja tomusokeria
200 astetta, puoli tuntia
pohja 100 g pehmeää huoneenlämpöistä voita 1/2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja Täyte: 3 dl mustikoita 3 rkl sokeria 1 rkl perunajauhoja 200 g kermaviiliä 1 muna 1 tl vaniljasokeria
Kuumenna uuni 190 asteeseen. Sekoita huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot keskenään. Sekoita käsin taikina kiinteäksi palloksi. Painele taikinapallo 23–25 cm:n kokoisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Lusikoi mustikat piirakkapohjan päälle. Sekoita kermaviilin joukkoon muna ja vaniljasokeri. Kaada seos mustikoiden päälle. Paista uunin alatasolla 30 minuuttia. Jäähdytä vähän ennen tarjoilua. Tarjoile hieman lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
150 g margariinia 1,5 dl sokeria 1 muna 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 3 dl vehnäjauhoja tai 2,5 dl vehnäjauhoja ja 0,5 dl perunamuusijauhoja
täytekakku Tiramisutäyte: Purkki kuohukermaa Purkki Mascarpone-juustoa Vähän kahluaa tai beiliis tms. kermaista kahvilikööriä Vähän vahvaa kahvia (maun mukaan) Kaakaojauhetta Bonapurkki (omena/päärynä tms.) 1. Vispaa kuohukerma (ei tarvitse sokeria) 2. Sekoittele tiramisu-aineet keskenään ja mausta maun mukaan kahvilla ja kahviliköörillä 3. Levitä bona torttupohjalle ja päälle tiramisutäyte 4. Sihtaa täytteen päälle kaakaojauhetta maun mukaan
Piirakkataikina: 150 g voita 1 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 3 dl vehnäjauhoja 1/2 dl maitoa Täyte: 5 dl turkkilaista jogurttia n. 400 g ananasmurskaa tai päälle pilttiä tms 3 kananmuna 1-2 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 200 astetta 30-40 min
6 kpl munakoisoa itketettynä Jauhelihakastike: 1 rkl oliiviöljyä 800 g jauhelihaa 2 kpl sipulia 4 kpl valkosipulinkynttä 800 g pakastevihannekset 1 tl mustapippuria päälle: 1 litra maitoa 8 rkl vehnäjauhoja 3 munaa ripaus suolaa ripaus pippuria ripaus muskottia 1 dl oliiviöljyä tai 4 dl ruokakermaa 4 dl juustoraastetta 200 astetta 60 min
Toinen vaihtoehto 1 kg naudan jauhelihaa 3 sipulia 175 g tomaattipyreetä 7 valkosipulinkynttä 1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa 1 dl neitsytoliiviöljyä 3 munakoisoa 8 tomaattia 1 kg perunoita voita paistamiseen 4 dl vettä mustapippuria myllystä merisuolaa myllystä Juustokastike 5 rkl voita 3 rkl vehnäjauhoja 6 dl maitoa 250 g emmentaljuustoa raasteena valkopippuria merisuolaa myllystä
pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 pieni kypsä peruna haarukalla soseutettuna 1 tl leivinjauhetta 1/2 tl suolaa 150 g voita kuutioina 1 dl vettä täyte: 50 g voita 5 punasipulia lohkoina 10 salottisipulia kuorittuna 1/2 dl sokeria 2 tl timjamia 2 dl hapankaalia 175 g pekonia suikaleina suolaa päälle: vastajauhettua mustapippuria 2 dl juustoraastetta 3 kananmunaa 2 dl kermaa Kuullota sipulit voissa ja lisää sokeri sekä timjami. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 min. Lisää hapankaali. Ruskista pekoni rapeaksi. Laita seos vuokaan. Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
1 l maitoa 5 munaa 5 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1/2 dl sokeria pinnalle voinokareita Sekoita maidon joukkoon munat ja suola sekä vehnäjauhot. Anna seokseen mielellään turvota vähintään puoli tuntia. Kaada taikina uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, tai kunnes pannukakku näyttää kypsältä.
80 g voita 2,5 dl vehnäjauhoa 0,5 dl juustoraastetta ripaus suolaa 1 dl maitoa Sulata voi, sekoita muut aineet tasaisekai ja painele vuoan pohjalle. Paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. suolaisiin piirakoihin 100 g margariinia 3 dl vehnäjauhoa 0,5 tl suolaa 1 kananmuna murotaikina 125 g margariinia 1,5 dl sokeria 1 kananmuna 2,5 dl vehnäjauhoa 1 tl leivinjauhoa rahkavoitaikina 250 g margariinia 4 dl vehnäjauhoa 250 g maitorahkaa
1 rkl silputtua sipulia 5 kokonaista mustapippuria 1 tl kuivattua rakuunaa 0,5 dl valkoviinietikkaa 0,5 dl vettä 3 kananmunan keltuaista 200g huoneen lämpöisti voita lisäksi 1 rkl silputtua tuoretta persiljaa Laita sipuli. pippuri, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan ja keitä ilman kanssa kunnen nestemäärästä on puolet jäljellä. Siivilöi ja nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Lisää kananmunan keltuaiset ja vatkaa voimakkaasti kunnes kastike sakenee. Lisää voi nokare kerrallaan koko ajan vatkaten kunnes kaikki voi on sekoittutut. Nosta kulho pois kattilan päältä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Mausta persiljalla.
marinadi broilerille (400g) 2rkl sitruunamehua 3rkl oliivi- tai rypsiöljyä 1rkl hunajaa 1tl dijonsinappia 1tl suolaa 1/2tl mustapippuria (timjamia, salviaa tai rosmariinia)
marinadi lohelle (600-800g lohifile) 4rkl soijaa 3rkl appelsiinimarmeladia 1rkl sitruunamehua 3rkl rypsiöljyä 1tl sambal oelek-mausteseosta (suolaa)
marinadi naudanlihalle 1 rkl jauhettua korianteria 2 rkl mietoa curryjauhetta 3 cm pala tuoretta inkivääriä 2 valkosipulin kynttä 2 rkl makeaa soijakastiketta 4 rkl rypsiöljyä anna marinoitua muutama tunti tai yön yli marinadi lihalle 3 valkosipulin kynttä 2 tl inkivääriä 0,5 dl soijakastiketta 0,5 dl öljyä 2 rkl makeaa chilikastiketta 2 rkl hunajaa 1 tl pippurisekoitusta Naudanlihalle (500g) 2rkl soijakastiketta 2rkl öljyä 1rkl balsamicoa 2 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina 1tl kuivattua tai 1rkl tuoretta timjamia 1/2 tl mustapippuria naudanlihalle 1/2 sipulia kuullotettuna 2 valkosipulin kynttä 2 rkl tomaattipyreetä 1-2 rkl öljyä 1 dl colacolaa 2 rkl punaviinietikkaa 1 rkl fariinisokeria tai hunajaa 1/2 rkl tulista sinappia 1/2 rkl Sambal Oelek chilitahnaa 1/2 tl suolaa ripaus mustapippuria Tumma lihamarinadi 1/2 dl punaviiniä tai tummaa viinietikkaa 1/2 dl öljyä 1/2 dl makeaa soijakastiketta tai makeaa chilikastiketta 1-2 valkosipulin kynttä murskattuna 1 tl mustapippuria murskattuna tuoreita yrttejä maun mukaan, esim. rosmariinia, timjamia tai minttua
marinadi possulle 3/4 dl öljyä 1/2 dl sitruunamehua 2-3 rkl soijakastiketta 2 rkl juoksevaa hunajaa 1 rkl yrttimausteita (timjami, oregano, rosmariini) 1/2 tl mustapippuria (2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna) sekoita keskenään ja marinointi noin päivän. porsaanlihalle (500-700g sisäfilettä) 1tl suolaa 1/2tl mustapippuria 1rkl sinappia 1rkl soijakastiketta 1rkl hunajaa 1rkl öljyä 1rkl tuoretta tai 1tl kuivattua rosmariinia porsaanlihalle 1 dl öljyä 2 rkl soijaa Suolaa lisätään sen mukaan miten iso liha on 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 rkl fariinisokeria Murskattu laakerinlehti Ripaus inkivääriä
Thai-marinadi 6 rkl öljyä, esim. rypsi- tai rapsi 2 limetin mehu 1-2 valkosipulin kynttä murskattuna 3 rkl Thai-kalakastiketta 1-2 tl keltaista currytahnaa 4 rkl tuoretta, hienonnettua korianteria suolaa ja mustapippuria myllystä itämainen marinadi 6 rkl öljyä, esim. maapähkinäöljyä 4 rkl sherry- tai riisiviinietikkaa 2 rkl makeaa soijakastiketta 2 valkosipulin kynttä murskattuna noin 2 cm tuoretta inkivääriä hienona raasteena mustapippuria myllystä
Katkaraputahna 180 g isoja katkarapuja 120 g smetanaa 1 rkl silputtua ruohosipulia 1 rkl sitruunamehua ripaus mustapippuria 1 tl roseepippuria
Savulohitahna 200 g lämminsavulohta 200g ranskankermaa 1 prk (99g/65g) pieniä kapriksia 2-3 rkl silputtua tilliä ripaus mustapippuria
Savulohitahna 300 g savulohta 2 rkl ruohosipulia 1/2 ruukkua tilliä 1/2 (luomu)sitruunan kuori ja mehu 1/2 tl mustapippuria (suolaa) 1 prk kermaviiliä
Savuporotahna 100 g savuporoa 1/2 punasipuli 2 rkl ruohosipulia 200 g maustamatonta tuorejuustoa 2 rkl kermaa 1/2 tl mustapippuria
Savukinkkutahna 200 g savukinkkua 1 punainen paprika 2 rkl tuoretta persiljaa ½ dl majoneesia 1 prk ranskankermaa ½ tl mustapippuria
4 punajuurta 1 dl turkkilaista jogurttia ripaus suolaa ja mustapippuria 100 g kuutioitua fetasalaattia 2-3 rkl persiljaa Keitä punajuuret kypsiksi noin tunnin ajan ja jäähdytä. Kuori ja lohko ne. Notkista jogurtti ja lisää mausteet. Sekoita joukkoon punajuuret ja juusto. Koristele persiljalla.
200 g kermaviiliä 1 dl korppujauhoa 2 punajuurta 1 peruna 2 kananmunaa 1 tl suolaa 1 tl kuivattua timjamia tai meiramia paistamiseen 2 rkl rypsiöljyä Kermaviili ja korppujauhot, anna turvota kun kuorit punajuuret ja perunan. Yhdistä raasteet ja mausteet. Muotoile pihveiksi ja paista paistin- tai ohukaispannussa. 5 isoa kypsää punajuurta 1 iso peruna raaka peruna 1 silputtu sipuli 70g jauhettua tai hienoksi hakattua pähkinää 1 kevyesti vatkattu kananmuna 1-3 rkl peruna- tai maissijauhoa (n.100g fetajuustoa murennettuna) ripaus suolaa mustapippuria oliiviöljyä tai voita paistamiseen kypsennä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta
Pohja 2dl vehnäjauhoja 1dl grahamjauhoja 100g voita tai margariinia 3-4rkl kylmää vettä 3-4(n. 400 g) punajuurta 1pkt (125 g) sinihomejuustoa 2tlk (200 g) Kevyt kermaviiliä 3 kananmunaa 2rkl omenaviinietikkaa 1/2tl timjamia 1/2tl mustapippuria 1. Sekoita jauhot ja kylmä rasva ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin piirasvuoan (26 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä pohja hetkeksi jääkaappiin. 2. Pistele pohja. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 15 minuuttia. 3. Pese ja kuori punajuuret. Raasta punajuuret monitoimikoneessa keskikokoisella raastinterällä. 4. Sekoita keskenään kermaviili, munat, omenaviinietikka, timjami ja mustapippuri ja lisää punajuuriraasteen joukkoon. 5. Kaada täyte vuokaan. Murenna pinnalle sinihomejuustoa. 6. Jatka paistamista 200-asteisen uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Peitä pinta foliolla kypsennyksen loppuvaiheessa, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Tarjoa punajuuripiiras haaleana raikkaan vihersalaatin kanssa.
1 rkl punaviinietikkaa 1 rkl oliiviöljyä 1 tl hunajaa 1 keskikokoinen punasipuli Suolaa Pippuria 1. Sekoita etikka, öljy, hunaja sekä suola ja pippuri 2. Lisää joukkoon paloiteltu punasipuli ja sekoita 3. Anna marinoitua vähintään 15 minuuttia välillä sekoitellen
200 g kevytkermaviiliä 10 vihreää sitruunatäytteistä oliivia 2 tl juoksevaa hunajaa 2 tl basilikaa suolaa mustapippuria persiljaa
---
2 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä 1 rkl omenaviinietikkaa 1 rkl hunajaa 0,5 tl minttua
kuusi ruokalusikallista oliiviöljyä yksi ruokalusikallinen sinappia kaksi ruokalusikallista valkoviinietikkaa ripauta päälle suolaa ja pippuria Sulje lasipurkin kansi ja ravistele purkkia hyvin. Tarjoile kastike saman tien.
1/2 dl valkoviinietikka 1 dl vettä 1 dl sokeria 150 g sinappia 1 tl suolaa 3-5 valkosipulinkynttä mustapippurirouhetta yrttejä 1 1/2 dl öljyä laita kaikki ainekset, paitsi öljy, mikseriin tai monitoimikoneeseen, sekoita niin,että valkosipulit menee kunnolla pieniksi. Lisää lopuksi öljy ohuena nauhana
6 tomaattia sinihomejuustoa mustapippuria tuoretta ruohosipulia Halkaise tomaatin sivusuunnassa, koverra ne ja jätä sisäseinät paikalleen. Täytä aurajuustomurusilla. Kypsennä tomaatit öljytyttä alustalla kunnes ne on lämpimiä ja juusto alkaa sulaa.
4 annosta 2-3 isoa sipulia 2 paprikaa 1 dl vettä 1 kesäkurpitsa 1 munakoiso 4-6 isoa tomaattia 2 valkosipulinkynttä öljyä 1/2 sitruunan mehu 1 tl suolaa 1-2 tl timjamia tai 3-4 rkl tuoretta hienonnettuna persiljaa mustapippuria Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi. Halkaise paprikat, poista siemenet ja paloittele samankokoiseksi kuin sipulit. Pistele tomaatit ja upota hetkeksi kiehuvaan veteen. Vedä irtoava kuori pois juuresveitsellä. Lohko tomaatit, kesäkurpitsa ja munakoiso. Viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Kuullota öljyssä sipulit ja paprikat. Siirrä ne hautumaan isoon pataan tai kattilaan, jonka pohjalla on 1 dl kiehuvaa vettä. Kuullota öljyssä vielä kesäkurpitsa- ja munakoisolohkot ja lisää nekin pataan. Lisää pataan myös tomaattilohkot ja valkosipulinkynnet. Anna hautua noin 10 - 15 minuuttia. Mausta timjamilla, suolalla, mustapippurilla ja persiljasilpulla. Tarjoa vastapaistetun leivän kanssa. Voit keittää halutessasi lisäksi myös riisiä.
2 tasakokoista perunaa/ ruokailija voita tai margariinia suolaa korppujauhoja juustoraastetta (emmental tai parmesan)
Kuori perunat. Leikkaa niihin viiltoja niin, että viipaleet jäävät alaosastaan kiinni. Pane perunat voideltuun uunivuokaan ja sivele sulatetulla rasvalla. Ripottele pinnalle suolaa, korppujauhoja ja juustoraaste. Kypsennä uunissa 175 asteessa 30 - 40 kunnes on kypsiä.
2 dl ananasmehua ½ dl valkoviinietikkaa 1½ rkl sokeria 2 tl tuoretta hienonnettua inkivääriä 1½ dl kanalientä 1½ rkl Maizenaa
500g kuivattuja herneitä 2 l vettä 1 sipuli silppuna 500 g sianlihaa tai jauhelihaa (2 porkkana silppuna) 2 tl suolaa 1 tl meiramia sinappia maun mukaan
huuhdo herneet ja laita likoamaan yöksi keitä herneitä liotusvedessä tunnin verran. Laita heineiden sekaan sipuli, porkkanat ja liha ja keitä vielä tunti. Maustavalmis keitto mausteilla ja sinapilla.
Sianliha fileet - 78-80 astetta, kypsä, mureneva yli 80 astetta kassler, paistit - 80-85 astetta
Naudanliha fileet - 50-57 astetta, medium - 60-65 astetta, punertava - 70-75 astetta, täysin kypsä paistit - 57-59 astetta, medium - 62-65 astetta, kypsä
Broileri koipi 80-85 astetta filee 72-75 astetta
400 g naudan jauhelihaa 2 dl plaseerattua tomaattia 1 dl korppujauhoja 1 kananmuna 1 (100 g) sipuli ½ rkl öljyä 1 tl oreganoa ½ tl mustapippuria
1 kg lampaanjauhelihaa 3 punasipulia 1 pieni anjovista liemineen (sillifilee) 4 valkosipulikynttä tomaattipyrettä mustapippuria 1 dl vettä Kypsennä pannulla kilo jauhelihaa ja kolme sipulia viipaleina. Anna paistoksen jäähtyä hiukan ja lisää joukkoon neljä valkosipulinkynttä, pieni purkki anjovista liemineen ja vähäsuolainen sillifilee (sillin voi myös jättää pois, jos haluaa painottaa enemmän lihan makua). Hienonna seos monitoimikoneella tai mieluummin lihamyllyllä mahdollisimman hienojakoiseksi. Mausta mustapippurilla ja tarkista maku, lisää muutama desi vettä ja levitä seos vuokaan. Hauduta vorschmackia 150 asteisessa uunissa vähintään pari tuntia tai jos suinkin mahdollista viisikin tuntia. Tarkkaile nesteen määrää ja sekoita tarvittaessa. Vorschmackin lisukkeena toimivat uuniperunat tai perunamuusi, maustekurkut, säilykepunajuuri, punasipulisilppu, smetana, mäti, olut ja snapsit.
Täyte 1 2 rkl basilikanlehtiä 2 rkl majoneesia 100 g maustamatonta tuorejuustoa Paloittele tuoreet basilikanlehdet saksilla. Sekoita täytteen ainekset tahnaksi. Täyte 2 3 rkl (n. 20 g) kylmäsavulohta 100 g maustamatonta tuorejuustoa 0,5 rkl sitruunamehua 2 rkl tilliä Kuutioi kylmäsavulohi ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Leikkaa sekaan tilliä. Purista sitruunanmehu ja sekoita ainekset tasaiseksi. Täyte 3 valmista italiansalaattia mätitahnatäyte: mätitahnaa n.2 rkl kermaa 1 rkl ruohosipulia mustapippuria koristeeksi tilliä kinkkutäyte: 50 g savukinkkua 4 rkl majoneesia 1 tl sinappia paprikajauhetta muutama retiisi sinappitäyte: 2 rkl majoneesia 1-2 rkl sinappia 2-3 rkl voita suolaa ja pippuria tonnikalatäyte: 1 tlk (200 g) tonnikalaa öljyssä 1/2 dl kevyt kermaviiliä 1/2 dl kevyt majoneesia 2 rkl ruohosipulia suolaa mustapippuria sillitahnalla täytetyt munat: noin 100 g matjessillifileetä 1 rkl sinappia mustapippuria 2 rkl kermaviiliä, smetanaa tai ranskankermaa silputtua ruohosipulia salaatinlehtiä tai rucolaa paholaisen munat: n. 0,5 dl Ultra Light -majoneesia 0,5 tl sinappijauhetta (tai 1 tl sinappia) 0,5 tl valkoviinietikkaa ripaus suolaa ripaus mustapippuria myllystä paprikamaustetta koristeluun riko keltuaisten rakenne ja sekoita siihen muut aineet anjovismunat: 1 prk (120 g) smetanaa 1 prk (121/81 g) anjovisfileitä pala (50 g) tuoretta kurkkua 1/2 rkl sitruunamehua ( 1/4 tl suolaa ) 1/4 tl mustapippurirouhetta täytetyt kananmunan puolikkaat: 1 pussi pakastekatkarapuja (180 g) 50 g maustettua tuorejuustoa 2 rkl ruokakermaa 0,5 rkl sitruunamehua 2 rkl hienonnettua tilliä ripaus rakuunaa ripaus mustapippuria (suolaa) salaatinlehtiä riko keltuaisten rakenne ja sekoita siihen muut aineet virolainen resepti: 1 rkl smetanaa 1 rkl majoneesia 1,5 tl sinappia ripaus jauhettua valkopippuria ripaus suolaa koristeeksi 10 kpl kokonaisia mustapippureita ja persiljan oksia riko keltuaisten rakenne ja sekoita siihen muut aineet
15 min 150 astetta esikeittely 3-8 min 180 astetta
2 munakoisoa 500 g mozzarellaa 50 g pecorinoa tai parmesania tomaattimurskaa + sipuli, valkosipuli, basilika, timjami, minttu tai valmis tomaattipohjainen pastakastike suolaa pippuria rypsiöljyä viipaloi ja itketä munakoisot ja paista asettele musankiso, juustoraaste ja tomaattikastike vuorotellen lasagne-tyyliin. Viimeksi juusto. Tomaattikastiketta ei tarviste olla kuin puolisen litraa. 200 astetta 20-30 minuuttia
4 dl piimää 4 dl sokeria 1 1/2 dl juoksevaa voita tai marganiiria 6 1/2 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta n.1 1/2 l omenakuutioita tai -viipaleita kanelia sokeria Esikypsentämällä omenakuutioita tai -viipaleita mikrossa täysteholla, kunnes ne pehmenevät hiukan, 4 - 5 min. Mausta omenat sokerilla ja kanelilla. Sekoita piimä, sokeri, rasva, jauhot ja leivinjauhe. 200 astetta 20-25 minuuttia
200 g margariinia ja voita 6 dl vehnäjauhoja 2 dl sokeria 2 tl soodaa 1 tl neilikkaa 1 tl kanelia 1 tl inkivääriä 3 dl rusinoita 3 dl piimää 2 dl siirappia sekoitetaan, ei vatkata 175 astetta noin tunti
Ota tuote huoneenlämpöön n. 30 min ennen kypsennystä. Poista pakkaus ja kypsennä uunissa 200 °C n. 60 min tai 175 °C n. 90 min Kokeile hammastikulla. Jos neste on kirkasta ja tikku menee vaivattomasti nahan läpi, on broileri kypsää.
800 g naudan sisäpaistia kuutioina 150 g pekonia suikaleina 50 g tomaattipyreetä 6-8 dl vahvaa lihalientä 2 dl punaviiniä 0,5 dl Rajamäen Mustapippuri Punaviinietikkaa 3 kpl laakerinlehteä kokonaisia mustapippureita 150 g sipulia lohkoina 4 kpl valkosipulinkynttä 200 g porkkanasuikaleita 250 g pieniä kokonaisia herkkusieniä muutama timjamin oksa muutama oksa persiljaa Ruskista liha pekonikuutioiden ja tomaattipyreen kanssa. Lisää muut paitsi porkkanat ja herkkusienet. Hauduta vähintään 1,5 tuntia. Lisää porkkanat ja herkkusienet ja hauduta vielä noin 20 minuuttia.
150 g chiliä 2 dl valkoviinietikkaa 2 dl sokeria 2 tl suolaa 1. Poista kokonaisista chilileistä siemenet ja laita chilit tehosekoittimeen 2. Kaada chilirouhe kattilaan ja lisää siihen valkoviinietikka, sokeri ja suola. Sekoita 3. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes massasta on tullut siirappinen ja läpinäkyvä. Kaada valmis kastike lasipurkkiin
3 tosi kypsää banaania 3/4 dl sulatettua voita 2 dl sokeria tai fariinisokeria (sokerin määrää voi halutessa vähentää) 1 kananmuna 1 tl soodaa tai leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria ripaus suolaa 3,5 dl vehnä- tai grahamjauhoja haluttaessa rouhittuja pähkinöitä tai rusinoita tai kumpaakin TYÖVAIHEET Lämmitä uuni 170 asteeseen, kiertoilmauuni 150 astetta Käytä silikonivuokaa tai voitele (vuoraa leivinpaperilla) leipävuoka Soseuta banaanit kulhossa ja lisää banaanin sekaan sulatettu voi Sekoita joukkoon leivinjauhe/sooda ja suola. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhot kauhalla Kaada taikina leipävuokaan ja paista noin tunti Ota leipä uunista ja annan jäähtyä. Siivilöi päälle tomusokeria.
2,5 dl vehnäjauhoja 2,5 dl vettä 1 tl öljyä Ripaus suolaa Oliiviöljyä Sokeria 1. Lisää vesi, suola ja teelusikallinen öljyä kattilaan ja anna kiehua. 2. Lisää jauhot kiehuvaan veteen nopeasti ja sekoita voimakkaasti kunnes seoksesta muodostuu paksu mutta pehmeä taikina. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. 3. Aja jäähtynyt taikina donitsipursottimen läpi ja muotoile churrot. 4. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja uppopaista churrot erittäin kuumassa öljyssä kullankeltaiseksi. 5. Ripottele päälle sokeria ja tarjoile lämpimänä
puolikas vaniljatankoa 2 dl kuohu- tai virpikermaa 1,5 dl kevytmaitoa 3 keltuaista 1/2 dl sokeria Pinnalle hienoa ruokokidesokeria Laita kattilaan yhdessä kerma, maito ja valinjatanko ja kuumenna sekoittaen. Vähän ennen kuin alkaa kiehua, ota liedeltä pois. Anna vähän jäähtyä. Yhdistä kulhossa keltuaiset ja sokeri, vatkaa niitä hetkisen kevyesti. Kaada kuuma kermamaito munamassan joukkoon. Sekoita koko ajan hyvin, mutta siten, ettei pinnalle muodostu vaahtoa. Kaada seos annosvuokiin siivilän läpi ja kypsennä ne vesihauteessa 150 astetta 50-60 minuuttia tai kunnes vanukas on hyytynyt Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja jääkaapissa 2 - 3 tuntia. Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle ruokokidesokeria. Voit koristella tuoreilla hedelmillä tai marjoilla.
7-8 savoiardikeksiä n. 1 dl mustikkaglögiä 300 g mustikkahilloa Täyte: 4 liivatelehteä 2 ½ dl vispikermaa 200 g tuorejuustoa tai maitorahkaa 3/4 dl sokeria 1/2 tl kanelia 1 tl vaniljasokeria 2 rkl mustikkaglögiä Pinnalle: 100 g mustikkahilloa 2 dl vahvaa mustikkaglögiä 1 dl hyytelösokeria Käytä halkaisijaltaan 18-20 cm irtoreunavuokaa tai pitkulaista reunavuokaa.Vuoraa pohja leivinpaperilla. Laita savoiardikeksit vuoan pohjalle ja paloittele tarvittaessa, niin saat vuoan kolot täytettyä.Kostuta mustikkaglögillä. Levitä pinnalle kerros mustikkahilloa. Valmista täyte: Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto tai maitorahka. Mausta sokerilla, kanelilla ja vaniljasokerilla. Kuumenna mustikkaglögi kiehumispisteeseen esimerkiksi mikroaaltouunissa lasissa ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.Kaada täyte vuokaan ja nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Levitä hyytyneen kakun pinnalle kerros mustikkahilloa. Pinnalle: Laita mustikkaglögi kasariin ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen ja anna kiehua hetki, kunnes liemi kirkastuu.Jäähdytä hetki. Lusikoi sokeriliemi mustikkahillon pinnalle ja laita kakku hetkeksi jähmettymään jääkaappiin.Irrota kakku vuoasta veitsellä pyöräyttäen ja siirrä tarjoiluvadille.
2 kevytsuolattua sillifileetä 1 porkkana 1 punasipuli 1 rkl roseepippuria Mausteliemi: 2 dl valmista glögijuomaa 1 dl sokeria 3 rkl punaviinietikkaa Kiehauta mausteliemen ainekset ja anna jäähtyä. Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä ja paloittele. Kuori ja viipaloi porkkana ja punasipuli. Lado sillipalat, porkkanaviipaleet, sipulirenkaat ja roseepippurit kerroksittain lasipurkkiin. Kaada päälle kylmä liemi. Anna maustua jääkaapissa muutama päivä ennen tarjoilua.
2 rkl suolatonta voita tai öljyä 2 isoa sipulia 2-3 valkosipulin kynttä 1 kg naudan palapaistilihaa 1 rkl paprikajauhetta 1/2 tl chilijauhetta 1 raaka peruna raastettuna 2 vihreää tai punaista paprikaa 1 prk tomaattimurskaa 3 lihaliemikuutiota 1 tl mustapippuria 2 l vettä 1 rkl vehnäjauhoja 1/2 kg kuorittuja perunoita 2 laakerinlehteä Hienonna ja kuullota sipuli ja kuutioi liha. Lisää paprikajauhe, chilijauhe ja raastettu peruna. Lisää litra vettä, paprikat, tomaattimurska, lihaliemi, laakerinlehti ja mustapippuri ja hauduta kannen alla 45 minuuttia sekoittaen usein. Lisää loput vedet perunat ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä. poista laakerinlehdet.
5 dl piimää 50 g hiivaa 1,5 dl siirappia 2 tl suolaa 2 tl pomeranssinkuorta n. 6 dl ruisjauhoja 6-7 dl vehnäjauhoja voiteluun 2 rkl siirappia 1/2 dl vettä Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon siirappi ja mausteet. Lisää tämän jälkeen ruisjauhot. Lopuksi alusta taikina vehnäjauhoilla. Kohota taikinaa noin tunnina verran liinan alla. Sitten leivo taikinasta kaksi pyöreää limppua ja laita ne uunipellille, jossa niitä kohotetaan liinan alla vielä 1/2-1 tuntia. Tämä vaihe on tärkeä, jotta limput eivät repeilisi paistettaessa. Paista limppuja 45 minuuttia 175 asteessa. Sitten ota limput uunista ja voitele ne siirappivedellä. Tämän jälkeen limput on hyvä laittaa vielä noin 5 minuutiksi uuniin, minkä jälkeen ne ovat valmiita.
3 dl perunamuusia 1 tl suolaa 1 muna 2-3 dl ohra- tai vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoa, mitä nyt kaapista löytyy. Laita uuni lämpiämään 275°. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi ja taputtele 1/2-1 cm paksuisiksi rieskoiksi. Paista kunnes ovat kauniin ruskeita (n. 8 min.) Voi myös paistaa paistinpannulla miedolla lämmöllä. Kääntä kun on toinen puoli paistunut.
4-5 (500 g)jauhoista perunaa 5-7 (500 g) porkkanaa 2-3 (250 g) (puna)sipulia 2-3 (250 g) palsternakkaa Marinadi: 1/2 dl oliiviöljyä 1 rkl omenaviinietikkaa 1/2 tl suolaa 1 tl juoksevaa hunajaa 1 tl rosmariinia mustapippuria Pese kasvikset hyvin. Lohko perunat, suikaloi porkkanat ja palsternakka. Leikkaa sipulit lohkoiksi. Sekoita madinadija lisää se kasvisten joukkoon. Jos käytät juurespannuun punajuusta niin esikeitä sitä noin 20 minuuttia. 200 astetta 25 minuuttia keskitasilla.
Taikina: 2,5 dl vehnäjauhoja 100 g margariinia 50 g juustoraastetta 1 tl kuivattua rosmariinia cayennenpippuria 0,5 tl suolaa Lisäksi: 150 g sinihomejuustoa 10 aprikoosia, luumua, kuivattua taatelia tai viinirypäleitä Sekoita jauhot, rasva, juustoraaste ja mausteet nopeasti monitoimikoneessaKääri taikina kelmuun ja muotoile kelmun avulla noin 5 senttiä halkaisijaltaan olevaksi tangoksi. Anna taikina hetken aikaa levätä jääkaapissa. Leikkaa tangosta puolen sentin viipaleita. Paista juustokeksit 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Jäähdyttyään koristele sinihomejuustolla ja hedelmillä.
1 kpl keräkaalia, silppua pieniksi 5 dl lihalientä tai vettä 2-3 tl suolaa 1-2 kpl sipulia 500-1000g sika-nauta jauhelihaa 2 tl meiramia mustapippurirouhetta 3 rk siirappia 1 dl smetanaa tai 2 dl ruokakermaa 1 dl puuroriisiä, keitetty kypsäksi 1 rkl voita tai margariinia Lisää kuumaan veteen kaalit, suola ja sipuli. Anna hautua puolisen tuntia. Ruskista jauheliha. Sekoita mausteet, siirappi ja kaali. Ripottele vuoan pohjalle riisi ja kaada kaaliseos pinnalle. ripottela pinnalle voinokare 200 astetta tunti
1 iso tai 2 pientä keräkaalia 1 tl suolaa vettä Täyte 400 g jauhelihaa 1 kpl sipulia 1 rkl voita 2 dl riisiä tai ohrasuurimoita (keitettynä) (1 kpl munaa) 1 dl kermaa 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria suolaa tai soijakastiketta 2 tl meiramia Pinnalle 3 rkl siirappia (2 rkl kermaa) 1 dl keitinlientä tai kasvislientä/vettä Koverra kaalista kanta pois. Nosta kaali kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrota kaalista lehtiä sitä mukaan, kun ne pehmenevät. Jäähdytä lehdet kylmässä vedessä ja nosta ne keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Säästä keitinliemi. tai Koverra kaalista kanta pois ja laita kaali pakkaseen päiväksi ja ota se pois. Kun kaali on sulanut, on se valmis käärittäväksi. Valuta loput kypsästä kaalista. Hienonna 3 desiä kaalin pieniä sisälehtiä täytteeksi. Kuori ja silppua sipuli ja kuullota silppua pannulla voissa. Sekoita yhteen täytteen aineet. Täyte saa olla löysähköä ja hyvin maustettua. Ohenna pehmitettyjen kaalinlehtien lehtiruotia ja levitä lehdet työlaudalle. Jaa täyte kaalinlehdille, taita lehtien reunat ylös ja kääri paketiksi. Asettele kaalikääryleet uunipannulle vieri viereen ja valuta päälle siirappia. Vuole pinnalle halutessasi vielä muutama voinokare. Kypsennä kaalikääryleitä uunissa 200 asteessa, kunnes ne ovat ruskistuneet. Voit halutessasi kääntää kääryleet välillä. Valele kypsymisen aikana kaalin keitinliemellä. Kun kaalikääryleet ovat hiukan ruskistuneet, alenna uunilämpö 150 asteeseen ja hauduta vielä 1 1/2 tuntia. Uudistettu: Myös mangoldin, kiinan- ja kurttukaalin lehdet taipuvat herkullisiksi kääreiksi täytteille. Täytevaihtoehtoja on lukuisia, esimerkiksi sienistä syntyy maukas kasvistäyte. Kreikkalaisia makuja täytteeseen saat lampaanjauhelihasta, fetajuustosta ja mintusta.
2 tl öljyä 3 punasipulia 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 rkl ruokosokeria 1 tl suolaa mustapippuria 2 dl vettä haudutukseen paista miedolla lämmöllä sipulit kunnes on saanut väriä. Lisää muut aineet. Anna hautua vielä puolisen tuntia. Säilyy jääkaapissa parisen viikkoa
1 rs karjalanpaistilihoja 2 sipulia 2-3 porkkanaa 1 tl suolaa 10 maustepippuria vettä lohko sipulit ja porkkanat kaada vuokaan sen verran vettä, että lihat juuri ja juuri peittyvät 175 astetta 2-3 tuntia, lisää vettä tarvittaetta. Peitä kannella kypsymisen loppuvaiheessa.
0,5 dl vehnäjauhoja 0,5 dl sokeria 2 rkl kaakaojauhetta (tummaa) 1/4 tl leivinjauhetta 1 kananmuna 0,5 dl maitoa 2 rkl öljyä tai 0,5 dl vehnäjauhoja 0,5 dl sokeria 2 rkl kaakaota 0,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl vaniljasokeria 1 muna 0,5 dl sulaa voita/margariinia tai öljyä 1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää kananmuna, maito ja rasva. Sekoita tasaiseksi. 2. Jaa taikina kahteen mikronkestävään mukiin. Kuumenna samaan aikaan mikrossa noin 2 minuuttia. Tarjoa jäätelön tai marjojen kanssa
2,5 dl manteleita 2,5 dl sokeria 2,5 dl vettä 1. Pese mantelit. Lisää kulhoon vesi, sokeri ja mantelit. Sekoita ja anna liota 24 tuntia. 2. Kaada kulhon sisältö paksupohjaiseen kasariin lämpimälle liedelle. Sekoita puisella lusikalla. 3. Kun vesi alkaa haihtua ja seoksesta alkaa muodostua valkoista vaahtoa, jatka sekoittamista. Sekoita lusikalla myös kasarin reunoille noussut siirappi mukaan seokseen. 4. Sekoita, kunnes neste on haihtunut melkein kokonaan ja ota kasari pois liedeltä. 5. Levitä pähkinät tarttumattomalle alustalle, esimerkiksi leivinpaperille. Erottele pähkinät toisistaan ja anna jäähtyä. Pähkinät säilyvät hyvin ilmatiiviissä astiassa tai pussissa.
100 g voita tai margariinia 2 1/2 dl kaurahiutaleita 3/4 dl sokeria 1/2 tl valinjasokeria 1/2 dl vehnäjauhoja 1 muna sulata rasva ja lisää kaurahiutaleet, anna se turvota hetkeksi. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. 200 astetta 5-7 minuuttia tai rasvattomana 2½ dl kaurahiutaleita ½ dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1¼ dl sokeria 1 muna 1 dl appelsiinimehua tai rasvatonta, laktoositonta maitoa sekoita kuivat aineet keskenään, lisää muna ja mehu tai maito 225 astetta 5-7 minuuttia
2 dl sokeria 2 dl siirappia 2 dl kermaa 1 dl mantelirouhetta 5 min 100% sekoita 30 min 50%
2 dl kuohukermaa 1,5 dl sokeria 0,5 dl tummaa siirappia 25 g voita Sekoita ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen 15 - 25 min. Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan. Kun toffee alkaa saostua, tipauta seosta kylmään veteen n. 1/2 tl. Anna jäähtyä hetken. Mikäli seos jähmettyy vedessä niin, että voit muotoilla sen palloksi, on toffeeseos valmista. Kaada seos vuokaan, jossa on leivinpaperi ja anna kovettua. Leikkaa paloiksi. Toffee leikkautuu parhaiten, kun se on täysin jäähtynyttä. Lakritsitoffeet syntyvät lisäämällä keitettyyn seokseen 75 g aivan pieneksi kuutioiksi leikattua lakritsaa.
n. 60 g voita 2 ½ dl ruskeaa sokeria 1 1/4 dl kermaa ½ tl merisuolaa ½ tl vaniljauutetta 1. Sulata voi mikronkestävässä astiassa. Lisää joukkoon sokeri ja kerma. Sekoita tasaiseksi. 2. Laita mikro täydelle teholle ja lämmitä seosta 2 minuutin ajan. Poista mikrosta ja sekoittele hetki. 3. Laita mikroon vielä toiseksi 2 minuutiksi. Tämän jälkeen seoksen pitäisi kuplia mukavasti ja olla saostunut. 4. Lisää joukkoon vielä suola ja vaniljauute. Anna jäähtyä. Viilentyessään seos jähmettyy. Jos haluat voit lämmittää sitä uudelleen hiljalleen mikrossa. Kastike säilyy jääkaapissa viikon ajan.
250 grammaan pehmeää voita 400 grammaa tomusokeria vatkataan 10-15 minuutin ajan Lopuksi sekaan valutettiin hitaasti sulatettua valkosuklaata maun mukaan Koristeet värjättiin vielä väriaineilla.
8 pullaa tai vaaleaa leipää 1-2 kanankunaa 1 tl vaniljasokeria (1 tl kanelia) (1 tl kardemummaa) 2 dl kermaa tai maitoa paistamiseen voita tai marganiiria Vatkaa munan rakenne rikki, lisää muut aineet ja upota sekoita pulla tai leipä seokseen. Paista pullat pannulla rapeiksi. Tarjoa hillon ja kermavaahdon kanssa.
1 kg lanttua vettä 2 dl kuohukermaa 2 munaa 1 tl suolaa 1 tl inkivääriä 1/4 tl maustepippuria 1/4 tl muskottipahkinää 4 rl siirappia pinnalle: voita korppujauhoa Kypsennä lohkotut lantut suolalla maustetussa vedessä. Soseuta lantut. Sekoita kaikki aineet keskenään, lisää tarvittaessa lanttujen keitinlientä. 150 astetta vähintäin kaksi tuntia.
2 kokonaista silliä tai 4 kevytsuolattuja sillifilettä Liemi: 3 dl vettä 1 dl väkiviinaetikkaa 1 dl sokeria 1 porkkana 1 punasipuli 15 valko- ja maustepippuria rouhittuna (10 neilikkaa) 1 tl sinapinsiemeniä 1 laakerinlehti (valkosipulia) Kiehauta liemen ainekset, jäähdytä. Huuhtele ja kuivaa silli. Leikkaa n.1 1/2-2cm paloiksi. Viipaloi sipulit ja porkkanat. Lado sillipalat, sipuli- ja porkkanaviipaleet sekä mausteet kerroksittain lasitölkkiin. Kaada liemi päälle. Valmista syötäväksi 2-3 päivässä. Säilyy n. 2 viikkoa.
8-9 dl vehnäjauhoa 0,5 l haaleaa vettä 1 dl ruisjauhoja 2 tl suolaa 2 rkl oliiviöljyä 25 g hiivaa 1 rkl siirappia kaada vesi ja hiiva yleiskoneeseen kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola ja puolet vehnäjauhoja. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen loput vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa ensin 2 min hitaasti ja sitten 8 min voimakkaasti. Taikina saa jäädä löysäksi. Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja ja kohota taikinaa 1,5 - 2 tuntia. Taputtele öljyä vielä taikinan pinnalle. Kaada taikina varovasti hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja taputtele siitä ilmakuplat pois. Leikkaa taikina 8-10 pitkulaiseksi palaksi. Nosta ne varovasti voidelluille uunipelleille, jätä reilusti tilaa väleihin. Anna leipien nousta vielä 20-30 minuuttia. 250 astetta 20 minuuttia alimmalla tasolla, pane uuniin vesikulho jotta leivistä tulee rapeita. älä peitä liinalla.
2 tl suolaa 1 tl kuivahiivaa 7 dl vehnäjauhoja 3½ dl reilusti kädenlämpöistä vettä (n. 42 astetta) Sekoita kulhossa kuivat aineet ja sekoita nopeasti joukkoon lämmin vesi, älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä se tekeytymään huoneenlämpöön n. 12-18 tunniksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, taittele nopeasti palloksi (älä vaivaa!) ja jätä leivinliinan alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi tunniksi. Laita kannellinen uunipata (n. 3 litraa) kylmään uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa noin puolisen tuntia. Ota pata pois uunista, nakkaa taikinapallo vuokaan ja paista leipää 30 minuuttia kannella peitettynä. Ota kansi pois padan päältä ja paistaa leipää vielä 15 minuuttia. Tarjoile hieman lämpimänä
1 pss kuivahiivaa 9 dl sämpyläjauhoja 1 dl öljyä 5 dl vettä 1 rkl sokeria 1 tl suolaa Sekoita 2 dl sämpyläjauhoja ja pussillinen kuivahiivaa ja sekoita ne n. 45 asteiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja noin puolet jäljellä olevista jauhoista mukaan. Lisää öljy ja loput jauhoista ja vaivaa ne hyvin keskenään. Anna turvota noin 30 minuuttia. Pyörittele sämpylät ja anna noin 10 minuuttia. 225 astetta noin 20 minuuttia.
5 dl vettä 15 g tuorehiivaa 7 dl vehnäjauhoja 1 1/2 dl ruisjauhoja 1 1/2 dl kaurahietaleita 1 rkl suolaa Liuota hiiva kylmään veteen ja sekoita loput ainekset joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Peitä tiiviitsi tuorekelmulla ja jätä jääkaappiin kokoamaan 12-36 tunniksi. Ota jauhoitetuilla käsillä palloja ja muotoile kevyesti palloiksi. 220 astetta 25-35 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin värin.
12 sämpylää 4 dl vettä 1 pss (7 g) kuivahiivaa 1 rkl sokeria 1 tl suolaa 25 g pehmeää voita n. 9 dl vehnäjauhoja Voiteluun: sulaa voita 1. Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa. Se vie noin 10 minuuttia. 2. Lisää suola. Sekoita joukkoon 8 dl jauhoista. Vaivaa muutama minuutti. 3. Lisää voi ja tarpeen mukaan vähitellen jauhoja jatkaen samalla vaivausta rauhalliseen tahtiin. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. 4. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. 5. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 12 sämpylää. Nosta leivät voideltuun n. 22 x 30 cm vuokaan. Peitä ne liinalla ja kohota huoneenlämmössä. 6. Voitele sämpylät sulatetulla voilla. Sumuta uuniin vettä sumutinpullolla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
3 dl vettä 2 dl maustamatonta jogurttia 3 dl kaurahiutaleita 1 ps kuivahiivaa (11 g) ½ dl hunajaa 1 tl suolaa ½ dl rypsiöljyä 6 dl vehnäjauhoja Sekoita vesi ja jogurtti ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää myös hunaja, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen puulastalla sekoittamalla. Jatka puulastalla sekoittamista hetki jauhojen lisäämisen jälkeen. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin koko pellin kokoiseksi levyksi. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan. Paista leipä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä hieman leivinliinalla peitettynä ja tarjoa tuoreena voin kera.
1 kananmuna 2 dl rypsiöljyä 1 tl dijon sinappia 1/4 tl valkoviinietikkaa tai väkiviinaetikkaa (1 valkosipulinkynsi pieneksipilkottuna) 1/2 tl suolaa Laita ensin kapeaan astiaan samanlämpöisena kananmuna keltuainen ehjänä ja kaikki muut aineen. Käynnistä sauvasekoitin astian pohjalla ja pidä se käynnissä kunnes öljy on sekoittunut munaan. Nosta pikkuhiljaa sauvasekoitinta ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Jos haluat maustaa majoneesin esim. maustekurkulla tai paprikalla, lisää makuaineet vasta valmiiseen majoneesiin. Säilyy viikon verran puhtaassa astiassa.
1 ps makaronia 1 tl suolaa 2 l vettä 400 g jauhelihaa 1 iso sipuli 1-2 palaa liemikuutiota 1-2 tl suolaa 2 munaa 5 dl maitoa keitä makaronit kypsäksi ja huuhtele, sekoita joukkoon jauheliha lisää munamaito. 150 astetta, 1 t 20 min tai 200 astetta 1 tunti
1 l maitoa 5 munaa 5 dl vehnäjauhoja 200 g juustoraastetta 1 tl suolaa 600 g eri makkaralaatuja leikattuina, esim. krakovan makkaraa Sekoita maidon joukkoon munat ja suola sekä vehnäjauhot. Anna seokseen mielellään turvota vähintään puoli tuntia. Sekoita taikinaan vähän ennen uunipellille laittoa juustoraaste Kaada taikina uunipellille. Ripottele makkarat pellille tasaisesti. Paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, tai kunnes pannukakku näyttää kypsältä.
0,5 kg naudan maksaa 1 sipuli 1 prk säilykeherkkusienia (tai pari tuoretta) 2,5 dl ruokakermaa mustapippuria suolaa öljyä Poista maksasta kalvot ja pilko kuutioiksi. Pilko sipuli ja sienet ja paista hetki öljyssä. Lisää maksa ja paista muutama minuutti kunnes maksa on kypsää. Mausta ja lisää kerma.
300 g jauhettua naudanmaksaa 300 g jauhelihaa 2 sipuli, voita kuullotukseen 10 anjovista 150 g pekonia 2 tl suolaa 1/2 tl valkopippuria 1/2 tl mustapippuria 2 rkl konjakkia 1 rkl hunajaa 3 munaa 1 dl korppujauhoa 2 dl kermaa Kuullota hienonnettu sipuli, jäähdytä. Sekoita sipulisilppu, munat, ruokakerma ja anjovis keskenään. Lisää massaan korppujauhot. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää maksa ja jauheliha. Vuoraa pienehkö paistovuoka pekonisiivuilla ja kaada massa siihen. Käännä vuoan yli menevät pekonisiivut siististi vuoan päälle. Jätä nousemisvaraa noin neljännes. Peitä vuoka kostutella leivinpaperilla ja taittele vielä lopuksi päälle folio tiiviiksi kanneksi. Kypsennä uunissa vesihauteessa 175 asteessa vajaa 2 tuntia. Kypsennyksen jälkeen poista kääreet ja anna hetken vetäytyä pöydällä. Nosta yöksi jääkaappiin. Tarjoa esimerkiksi omena-, karpalo- tai puolukkahillon kanssa
6 pulleaa valkosipulia 2 dl viinietikkaa 1 dl vettä 1 tl suolaa 1 tl sokeria 1/2 dl öljyä Kuumenna viinietikka, vesi, suola ja sokeri. Heitä valkosipulinkynnet liemeen ja kiehauta pari minuuttia. Jäähdytä ja sekoita öljy kastikkeeseen. Kaada valkosipulin kynnet tölkkiin ja liemi päälle. Sulje tölkki ja säilytä viileässä.
5 dl vehnäjauhoja 4 munaa 3 dl sokeria 2 dl maitoa 200 g voisulaa 3 rkl kaakaojauhetta 1 rl leivinjauhetta 1 rl vaniliinisokeria kuorrutus 1 paketti tomusokeria 75 g voisulaa 5 rkl vahvaa kahvia 1/2 dl kaakaojauhetta 2 tl vaniliinisokeria tai 200 g kermaa 50 g kahvipapuja 300 g tummaa suklaata tai 400 g maitosuklaata Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi paksuksi vaahdoksi. Yhdistä muut aineet sihdin läpi varovasti nuolijalla. 200 astetta 15 min kuorrutus sulata voi ja lisää kahvi. Yhdistä muut aineet sihdin läpi. Sekoita kuumana kakkulevylle. tai kiehauta kerma ja kahvipavut ja anna hautua 5-10 minuuttia. Kuumenna kerma uudelleen ja kaada siivilän läpi suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi. Levitä tummalla kahvilla kostutetun pohjan päälle.
2 munaa 3 dl sokeria 100 g voisulaa 2 dl maitoa/kevytkermaa 3 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta täytteeksi sitruunarahkaa Vatkaa munat ja sokeri. Lisää voisula ja kerma vuoroin jauhoseoksen kanssa. 200 astetta noin 15 min Täyte Kaada puolet taikinasta ensin, lisää sitruunarahka nokareina ja kaada loput taikinasta. tai päälle tomisokerikuorrutus
2 tuoretta kurkkua ohuina siivuina 1/2 dl sokeria 1 dl etikkaa ja runsas 1 dl vettä tai 1 dl omenaviinietikkaa ja vähän vettä ripaus suolaa tilliä anna maustua yön yli jääkaapissa
20 kappaletta 2,5 dl maitoa tai vettä 25 g hiivaa 1 kananmuna 0,5 tl suolaa 0,8 dl sokeria 2 tl kardemummaa 6 - 7 dl vehnäjauhoja 50 g margariinia pinnalle sokeria Kohota taikinaa puolisen tuntia ja muotoile pyöreitä palloja tai renkaita. Kohota vielä hetken. 170-180 astetta.
1 l vettä 200 g punaherukoita 1 dl sokeria 1 vaniljatanko puolitettuna
Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja kiehauta ja sammuta liesi ja anna sen olla vielä 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi mehu pulloon. Säilytä jääkaapissa ja tarjoile viileänä. Mehu säilyy jääkaapissa hyvin puhtaaseen pulloon pullotettuna.
2,5 l raikasta vettä 2 l mustaherukanlehtiä noin 1,5 rkl sitruunahappoa 250 g sokeria Huuhtele mustaherukanlehdet huolellisesti. Kiehauta vesi isossa kattilassa ja lisää kattilaan mustaherukanlehdet. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä kattila kannella ja anna juoman tekeytyä noin 12 tuntia huoneenlämmössä. Ota puhdas sideharsokangas ja siivilöi lehdet pois juomasta, voit varovasti puristella kaikki tipat talteen. Lisää sokeri juomaan ja anna sokerin liueta nesteeseen. Juoma on valmis nautittavaksi viilentämisen jälkeen. Pullota juoma kuumennettuihin lasipulloihin ja sulje tiiviillä korkilla. Säilytä valmista juomaa jääkaapissa.
200 g (n. 3 dl) mustaherukoita (pakaste) 3/4 dl sokeria 2 rkl mustaherukka- eli cassislikööriä tai konjakkia 200 g turkkilaista jogurttia 150 g taloussuklaata 3 kananmunaa 2 dl kuohukermaa 1. Soseuta kohmeiset mustaherukat, sokeri ja alkoholi monitoimikoneella. Sekoita joukkoon jogurtti. 2. Sulata suklaa paloiteltuna vesihauteessa kulhossa, mikrossa tai kattilassa hyvin miedolla lämmöllä. Sekoita tasaiseksi.Erota munista keltuaiset ja valkuaiset.Sekoita keltuaiset yksitellen suklaan joukkoon. 3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa myös kerma vaahdoksi. 4. Lisää suklaaseos hieman jäähtyneenä kerman joukkoon varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto nostellen suklaaseoksen joukkoon. 5. Huuhdo rengasvuoka (1,8 l) kylmällä vedellä. Kaada mustaherukka- ja suklaaseoksia kerroksittain vuokaan. Peitä kelmulla tai alumiinifoliolla. Nosta pakastimeen. Pakasta vähintään 5 tuntia. 6. Anna jäädykkeen temperoitua jääkaapissa noin 45 minuuttia ennen tarjoamista. Kasta vuoka reunaa myöten hetkeksi kiehuvaan veteen ja kumoa jäädyke tarjoiluvadille.
(6 annosta) 150 g suklaata sulatettuna 150 g sulatettua voita 4 kananmunaa 2,5 dl sokeria 1 rkl vehnäjauhoa Sekoita suklaaseen kaikki aineet voimakkaasti vatkaten. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 200asteessa 18-20 min. Riittää kun kakun pinta on kypsä, kakun sisus pitää vielä olla löysä. Anna kakun jäähtyä ja tarjile se vasta seuraavana päivänä jäätelön tai kermavaahdon kanssa!
4 isoa omenaa 75 g sulatettua voita tai margariinia 2 dl pikakaurahiutaleita 1 dl sokeria 1/2 dl mantelirouhetta 1 tl kanelia Lisäksi vaniljajäätelöä tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta Kuori omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Sekoita voi, kaurahiutaleet, sokeri, mantelirouhe ja kaneli. Levitä seos omenoiden päälle. 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
100 g margariinia 3 dl vehnäjauhoa tai 2,5 dl vehnäjauhoa ja 0,5 dl perunamuusijauhoa 0,5 tl suolaa 1 kananmuna Täyte: 200 g pekonia 200 g fetaa tai salaattijuustoa 2 munaa 2 dl kermaa tai maitoa 100 g juustoraastetta pinnalle 175 astetta, noin 35 minuuttia
1 kg jauhoisia perunoita 2 rkl vehnäjauhoja 1 1/2 rkl voita 4 dl täysmaitoa 1 tl suolaa (2 rkl siirappia) Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kuumina, survo ne ja lisää vehnäjauhot. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 3-5 tuntia. Kun seos on hieman imeltynyt, lisää voi maito ja suola. Älä kaada vuokia aivan täyteen, sillä perunalaatikko kiehuu helposti yli. Paista perunalaatikkoa 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Jos haluat pakastaa, niin tee se ennen kypsennystä.
2,5 dl piimää 25 g hiivaa 0,5 rkl suolaa 0,5 dl siirappia 2,5 dl vehnäjauhoja 4 dl ruissihtijauhoja 25 g voita voiteluun 1/4 dl vettä 1/4 dl siirappia Lisää kädenlämpöiseen piimään hiiva, suola ja siirappi. Sekoita hyvin, jotta ainekset liukenevat. Alusta jauhot hyvin taikinaan. Lisää lopuksi pehmeä tai sulatettu voi. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla. Leivo pyöreää limppua ja kohota liinan alla. Pistele kohonneen limpun pintaan haarukalla reikiä tai leikkaa ristiviilto. Paista uunin ala- / keskiosassa 175 asteessa 45 - 50 min. Kiehauta kattilassa vesi ja siirappi. Voitele seoksella lämpimät limppu. Jäähdytä peittämättä.
1 kg porkkanoita 5 dl vettä 1 tl suolaa 1,5 dl puuroriisiä 4 dl vettä 1 dl maitoa 2 kananmuna 0,5 tl suolaa 0,5 dl siirappia 1/2 tl valkopippuria 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää 0,5 dl korppujauhoja Keitä porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Seseuta ne. Keitä toisessa kattilassa 4 dl vettä ja ja riisit kypsäksi. Sekoita maito, kananmuna ja mausteet. Lisää riisit ja sekoita seos tasaiseksi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja paista 175 asteessa noin 2 tuntia.
( 12 kpl ) 24 viipaletta täysjyväpaahtoleipää Täyte: 150 g kylmäsavuporoviipaleita 1 (100 g) maustekurkku 3 rkl ruohosipulia hienonnettuna 300 g crème fraîchea 1-2 rkl sinappia mustapippuria Päälle: 200 g kevyt sulatejuustoa (maustamaton) 1 prk (120 g) smetanaa Koristeluun: 50 g kylmäsavuporoviipaleita kurkkua persiljaa tai ruohosipulia
5 dl kevytmaitoa tai vettä 2 kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa 1 tl suolaa 2 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 200 g margariinia tai voita - tai 2 dl juoksevaa margariinia - tai 1,5 dl rypsiöljyä 12-14 dl vehnäjauhoja 1-2 kananmuna (voi jättää pois) 1 kananmuna ja 2 rkl maitoa tai sokevivesi (voitelemiseen )
Sekoita kädenlämpöinen maito/vesi ja hiiva ja lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää 1/3 jauhoista ja sulanut rasva. Lisää loput jauhot. Anna kohota 30 min. Voitele valmis pulla lopuksi munamaidolla. 200 astetta, 20-25 min pitkot 225 astetta, 10-15 min pikkupullat
1 l vettä 1,5 dl mannasuurimoita 4 dl puolukoita tai jotain muuta 1-1,5 dl sokeria 0,5 tl suolaa Vispilöi kiehuvaan veteen kaikki aineet. Keitä puuroa noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Anna puuron jäähtyä kylmäksi ja vatkaa sitten kuokkeaksi.
25 g agar-agaria (apteekista) 1 l vettä 1 kg sokeria 3 dl hienoa hedelmä- tai marjasosetta (omena-, aprikoosi- tai vadelmasosetta) 2 tl viinihappoa
Liota agar-agar yön ajan vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata se samassa vedessä keittämällä. Lisää sokeri ja keitä seosta noin puolen tunnin ajan. Anna liemen jäähtyä hieman, ennen kuin lisäät siihen soseen ja viinihapon. Kaada marmeladi suorakaiteen muotoiseen astiaan tai jäämuottiin noin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Anna hyytyä. Leikkaa hyytynyt levy tavalliseen tapaan. Sokeroi makeiset ja aseta ne kauniisti tarjolle.
4 keitettyä perunaa 4 keitettyä porkkanaa 4-5 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuuria 1-2 maustekurkkua 1-2 hapahkoa omenaa 1-2 sipulia Kastike: 2 dl kermaa 1 tl etikkaa tai valkoviinietikkaa tilkka punajuurien lientä värjäämiseen ripaus valkopippuria
200 g margariinia 2 dl sokeria 2 kananmunaa 2 dl vehnä- tai grahamjauhoja 2,5 dl korppujauhoja 2 dl mantelijauhetta 1 tl leivinjauhetta 1 tippa karvasmantelia vadelmahilloa n. 1/2 rkl vettä tai sitruunamehuanoin 1 dl tomusokeria vaahdota rasva ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. 175 astetta ja 35 minuuttia
2 matjessillifileetä 2 kovaksi keitettyä munaa 1 punasipuli tai kevätsipuli 4 tl tilliä ja/tai ruohosipulia 1 prk (150 g) creme fraichea 1 rkl sinappia Kuivaa sillifileet hyvin ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Hienonna sillifileet, munat ja sipuli. Yhdistelä kaikki aineet ja yrtit hienonnettuna.
200 g sillifileetä 1 omena 1 sipuli 1/2 pnt tilliä 1 dl majoneesia valkopippuria liota silli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi omena ja sipuli. Hienonna tilli. Sekoita kaikki aineet keskenään.
4 liivatelehteä 2 matjessillifiettä kuutiona 1 sitruunanmehu 4 dl ranskankermaa 100 g mätiä 2 kovaksi keitettyä munaa murskattuna 1/2 dl hienonnettua ruohosipulia 1/2 dl hienonnettua tilliä valkopippuria Laita kelmulla vuorattuun vuokaan hyytymään
2 kpl kevytsuolattuja islannin sillifileitä Mausteliemi 2 dl vettä 1 dl sokeria 10 maustepippuria 2 laakerinlehteä 1/2 dl etikkaa kastike 1 tlk (120g) smetanaa 1/2 sitruunan mehu 1/2 pientä punasipulia 1 dl tilliä koristeluun koristelu tilliä punasipulia sitruunaa Kiehauta mausteliemi, lopuksi lisää etikka. Anna liemen jäähtyä. Suuhtele sillifileet ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa vinottain ja kaada mausteliemi. Anna maistua 1-2 päivää. Sekoita kastikeainekset. Valuta sillipalat ja pane ne tarjolle laakeaankulhoon. Koristele.
1 pkt (500 g) vihersimpukoita (pakaste) 1 viipale paahtoleipää 1/2 dl parmesania raastettuna 1/2 dl persiljaa hienonnettuna 1 tl limetin tai sitruunan kuorta raastettuna 1/2 dl oliiviöljyä 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna 1/4 tl mustapippuria 1/4 tl suolaa Sulata simpukat pakkauksen ohjeen mukaan ja pane sulaneet simpukat laakeaan uunivuokaan. Voit gratinoida simpukat myös jäisinä, mutta niistä irtoaa silloin hieman enemmän nestettä. Hienonna paahtoleipä veitsellä. Sekoita paahtoleipämurut, parmesaaniraaste ja persilja keskenään. Raasta hyvin pestyn limetin tai sitruunan kuori. Mausta oliiviöljy kuoriraasteella, valkosipulilla, pippurilla ja suolalla. Ripottele leipä-juusto-persiljaseos simpukoille ja lusikoi pinnalle öljyseos. 225 astetta, 10-15 minuuttia
5 dl kreikkalaista jogurttia 1 kurkku 3 valkosipulin kynttä 2 rkl tuoretta minttua 3 rkl kreikkalaista oliiviöljyä suolaa mustapippuria 1. Raasta kurkku ja purista ylimääräiset nesteet siivilän avulla. Murskaa valkosipulit ja hienonna minttu. 2. Sekoita kulhossa jogurtti, kurkku, valkosipuli, minttu ja oliiviöljy. 3. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.
8 l vettä 5 dl fariinisokeria 5 dl sokeria 2 kpl sitruuna 1/4 tl hiivaa
Kiehauta muutama litraa vettä ja ja sokerit Lisää viipaloidut tai puristetut sitruunat Lisää loput vedet kylmänä Liota hiiva kädenlämpöiseen nestetilkkaan ja sekoita nesteeneen Anna olla ämpärissä huoneen lämmössä 12-24 tuntia Pullota sima ilman sitruunoita Lisää pullon pohjalle muutama rusina ja teelusikallinen sokeria Sulje pullot ja laita kylmään. Sima on valmista noin viikon kuluttua kun rusinat ovat nousseet pintaan.
Paloittele suklaa kulhoon ja sulata sitä mikrossa miedolla teholla välillä sekoitellen. Jatka, kunnes suklaa on tasaisesti sulanut ja lämpötila on noussut ensimmäiseen haluttuun lämpötilaan, esimerkiksi maitosuklaalla 45 astetta. Nosta kulho isompaa kulhoon, jonka olet täyttänyt puoliksi jääpaloilla tai hyvin kylmällä vedellä. Jäähdytä suklaata tässä hauteessa kunnes lämpötila on laskenut 26–27 asteiseksi (maitosuklaa). Laita kulho takaisin mikroon ja lämmitä jälleen kunnes lämpötila on noussut 30 asteiseksi (maitosuklaa). Tämän jälkeen suklaa on valmis käytettäväksi kuorrutuksiin ja koristeiden tekoon. Suklaiden vaatimat temperointilämpötilat
Lammasta; luista lapaa tai etuselkää 1,5-2 kg Lihanliemikuutio Rosmariini Mustapippuri Sitruunapippuri 2-3 Katajanmarjaa Suolaa 3-4 Valkosipulin kynttä 2-3 Pientä makeata sipulia Vettä 8 Normaalikokoista perunaa Liuota lihanliemi veteen, lisää mausteet ja sipulit. Halutessasi voit lisätä suolaa. Laita uuniin ja anna aluksi olla 200 asteisessa noin ½ tuntia, sitten laske lämpötila 150 asteeseen. Noin kahden tunnun kuluttua lisää kuoritut ja viipaloidut (1,5 cm paksuisia) perunat lihojen päälle ja jatka hauduttamista kunnes perunat ovat kypsät (1-1,5 tuntia).
220 astetta 20 min 180 astetta 40 min, kokeile haarukalla perunan kypsyyttä
150 g kala kylmäsavulohiviipaleita 1 dl maustekurkkuviipaleita 1 prk (150 g) crème fraîchea (ranskankerma) mustapippuria ruohosipulia hienonnettuna (maitoa) ---------- 100 g kirjolohenmätiä (pakaste) 1/2 pientä (60 g) sipulia 1 rs (180 g) Kevyt maustamatonta tuorejuustoa 1/2 - 1 tl piparjuuritahnaa mustapippuria
Kermavaahto Vatkaa kermaa vaahdoksi pallovispilällä 1,5 - 4 minuuttia nopeudella 4 Valkuaisvaahto 1-8 kananmunan valkuaista, vatkaa pallovispilällä 4-6 minuuttia nopeudella 4 Sokerikakku 2 kananmunaa 2 rkl kuumaa vettä 1 dl sokeria 1 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1 tl vaniljasokeria 1 tl leivinjauhoja Vatkaa kaikki paitsi jauhot pallovispilällä noin 4-6 minuuttia nopeudella 4. Käännä valitsin asentoon 1 ja lisää siivilöidyt jauhot lusikka kerrallaan ja sekoita 0,5 - 1 minuutti. Kakkutaikina 4 munaa 2,5 dl sokeria ripaus suolaa 200-250 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia 7,5 jauhoja 1 tl leivinjauhetta 125 ml maitoa Sekoita vispilällä kaikki ainekset noin 0,5 minuuttia nopeudella 1 ja sitten 3-4 minuuttia nopeudessa 4. Murotaikina 125 g huoneenlämpöistä voita 1 dl sokeria 1 muna ripaus suolaa 1 tl vaniljasokeria 4 dl jauhoja 1 tl leivinjauhoa Sekoita vispilällä 0,5 minuuttia nopeudella 1 ja sitten 2-3 minuuttia nopeudella 3. Jos kaksinkertaistan annoksen, sekoita taikinakoukulla aluksi nopeudella 1 ja sitten nopeudella 2. Hiivataikina 7,5 dl jauhoja 1 muna 80 g huoneenlämpöistä rasvaa 50 dl sokeria 200-250 ml haaleaa maitoa 25 g hiivaa 0,5 sitruunan kuorta ripaus suolaa Vaivaa taikinakoukulla kaikki aineksen 0,5 minuuttia nopeudella 1 ja sitten 3-6 minuuttia nopeudella 2. Pastataikina 4,5 dl vehnäjauhoja 3 munaa tarvittaessa 1-2 rkl kylmää vettä Vaivaa kaikki ainekset taikinaksi noin 3-5 minuutin ajan nopeudella 2. Leipätaikina 12 dl jauhoja 2 pussillista kuivahiivaa 2 tl suolaa 450-500 ml lämmintä vettä Vaivaa taikinakoukulla 0,5 minuuttia nopeudella 1 ja sitten 4-5 minuuttia nopeudella 2. Majoneesi 2 munaa 2 tl sinappia 2,5 dl öljyä 2 rkl etikkaa tai sitruunamehua ripaus suolaa ripaus sokeria ainekset pitää olla huoneenlämpöisiä Sekoita muut aineet paitsi öljy tehosekoittimessa muutama sekunti nopeudessa 2. Kytke hehosekoitin nopeudelle 4 ja kaada öljy hitaasti suppilon kautta sekoittaen niin kauan kunnes majoneesi emulgoituu. Käytä majoneesi tuoreena, se ei kestä säilyttämistä. Hunajalevite 30 g voita jäkaappikylmänä 190 g hunajaa jäääkaappikylmänä Paloittele voi pieniksi paloiksi ja laita tehosekoittimeen. Lisää hunaja ja sekoita 15 sekuntia nopeudella 4.